22.8.2020 | Pienet Sydämellä
Samasta padasta 1 & 2

Samasta padasta – Outi Väisänen

Joka perheen keittokirja ”Samasta padasta – kaikki mitä tarvitset lapsiperheen nautinnolliseen ruokailuun” sisältää suositun kirjasarjan molemmat osat yksissä kansissa. Tämä lapsiperheiden keittokirjojen jättiläinen (450 sivua!) tarjoaa monipuolisia, helppoja ja herkullisia ruokaohjeita vauvavuosista alkaen läpi ruuhkavuosien.

Kirjan on kirjoittanut ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Outi Väisänen. Herkullisesta ja houkuttelevasta ulkonäöstä vastaavat valokuvaajat Riikka Kantinkoski ja Elvi Rista, kuvittaja Anna Salmi sekä graafikko Anna Salonen. Tätä kirjaa on ilo selailla ja lukea.

Ensimmäinen osa ”Samasta padasta: huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi” tarjoaa ohjeita, joiden mukaan ruokaa syntyy samassa padassa sekä vauvalle että vanhemmille (ja tietysti myös perheen vanhemmille lapsille). Resepteissä on ohjeet kuinka erotella vauvalle oma annoksena ennen suolan ja muiden voimakkaiden mausteiden sekä sopimattomien ruoka-aineiden lisäämistä. Vaihtoehtoja löytyy soseista sormiruokiin ja aamu-, väli- ja iltapaloista lämpimiin ruokiin sekä herkkuihin.

Kirjasarjan toinen osa ”Samasta padasta 2: puolessa tunnissa”  on kiireisen arjen pelastaja. Se tarjoaa pääsääntöisesti puolessa tunnissa tai alle valmistuvia ohjeita, joiden tuottama tiskin määrä on minimoitu. Kantavana ajatuksena on ottaa myös lapset mukaan ruoanlaittoon ja kautta kirjan kulkee vinkkejä ja ohjeita kuinka kutsua lapset mukaan kokkaamaan ja maistelamaan uusia makuja. Myös tämän kirjan ohjeet sopivat  vauvoillekin.

Työssäni kohtaan päivittäin useita perheitä, joilla on haasteita vauvan tai pikkulapsen syömisen kanssa. Tyypillisiä pulmia ovat vauvan kieltäytyminen soseista tai vaikeudet siirtyä kiinteämpään ruokaa, taaperon ja isomman lapsen valikoivuus uusien ruokien suhteen ja erilaisten ruokien valmistaminen ja ruokaideoiden keksiminen.

Samasta padasta 1 & 2 tarjoaa paljon vinkkejä näiden syömispulmien ennaltaehkäisyyn sekä lievempien haasteiden selättämiseen.

Näin syömispulmaisten vauvojen ja lasten parissa työskentelevänä toimintaterapeuttina mieltäni lämmittävät erityisesti seuraavat kohdat kirjassa:

”Jos vauva maistaa puolta tai vaikka neljännestä kirjan ruoista, hän tutustuu ensimmäisen vuoden aikana monipuolisesti ruoka-aineisiin ja mausteisiin. Näin makuaisti on avoimempi myöhemmin ja nirsoilu vähempää.”

”Monessa reseptissä on vinkkejä, kuinka voit ottaa jo pienenkin lapsen mukaan kokkailuun. Näin vaikutat positiivisella tavalla hänen ruokasuhteeseensa läpi elämän”

”Joskus uuteen raaka-aineeseen tai mausteeseen tottuminen saattaa kuitenkin vaatia useita maistelukertoja, jopa 10-15. ”

”Lapset ovat luonnostaan nirsoimmillaan 2—4 –vuotiaana, joten teet lapsellesi ja itsellesi palveluksen, jos hän tottuu monipuolisiin makuihin jo vauvana”

”Vauva oppii kaiken syömisestä esimerkin kautta. Jos vauva syö kovin pitkään omia ruokiaan eri aikaan kuin muu perhe, ruokakokemukset jäävät hyvin yksioikoisiksi.”

”Hyvään alkuun pääsee helposti: syö vauvan kanssa yhdessä aina kun mahdollista. Näin vauva tuntee kuuluvansa joukkoon. Hän myös hyväksyy uudet ruoat helpommin, jos hän näkee vanhemman syövän samaa. Anna vauvalle myönteistä palautetta pienistäkin edistysaskelista ruokapöydässä ja sanoita syömistä”

”Tiesin kuitenkin, että suun motoriikan ja jopa puheen kehityksen kannalta on tärkeää, että vauva alkaa syödä karkeaa ruokaa ja paloja”

”Kun lapsi näkee kasviksia ja muita ruoka-aineita kokkaamisen lomassa ja pääsee itsekin osallistumaan, ruoka muuttuu vähemmän epäilyttäväksi, hiljalleen jopa houkuttelevaksi ja herkulliseksi”

Kirjassa on lisäksi kokonaisen aukeaman verran vinkkejä, mitä tehdä, kun ruoka ei lapselle maistu. Nämä vinkit ovat kultaa!

Kirjan sisältämistä 150 ruokaohjeesta monet sopivat myös allergisille tai ne on melko helppo muokata omaan ruokavalioon sopivaksi. Tätä arvostan itsekin kahden allergisen lapsen äitinä.

Ohjeiden raaka-aineet myös löytyvät helposti lähikaupasta ja erilaiset symbolit ohjeiden ohessa helpottavat niiden noudattamista ja antavat vinkkejä mm. lapsille tehtäväksi sopivista työvaiheista tai maistelupaloista.

Tätä kattavaa ja kaunista keittokirjaa voin lämmöllä suositella kaikkiin lapsiperheisiin!

Annukka